Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2013 23:32 - За което не избираме не сме отговорни
Автор: iamgood Категория: Други   
Прочетен: 1159 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 19.08.2013 23:33


 За което не избираме не сме отговорни

Представете си, че вървите по улицата. Сами сте и хората едва ви забелязват. Нищо не ви разсейва и вие сте толкова вглъбени в мислите си, че също не обръщате внимание на другите. После осъзнавате, че фатално много сте се отплеснали при пресичането. Към вас върви огромен тир. Вече е само на метри разстояние, но не личи шофьорът да ви е забелязал. Защото сте мънички. Виждате как бронята му, под която бихте могли да клекнете, безмилостно напредва към вас. Тогава една ръка болезнено стисва рамото ви и ви издърпва от лапите на смъртта. Лежите на тротоара. Над вас се навежда отдавна небръснат възрастен, който не може да вижда с едното око (примерно). Въпросът е, дължите ли му нещо?

Ще бъда ясен. Животът ви е личностно право, което не може да ви бъде отнето по законен начин и което не можете да заемате или да дължите на някого (поне в България е така). Така че вие не дължите живота си на онзи непознат, който само поради стечение на обстоятелствата се е оказал там и ви е спасил.

Разбира се, има много начини да му се отблагодарите. Не знам къде е границата. Трудно ми е да я поставя. Нека обаче е ясно, че онзи човек е напълно произволен. Може да е най-трудолюбивия нещастник или сериен убиец. Ако е второто, на вас едва ли ще ви се иска да му вършите каквито и да е услуги. Да не говорим, че той може да поиска от вас нещо лошо. Нека не изглежда сякаш казвам, че лошите хора не заслужават помощ. Серийният убиец има нужда от някой, който да го вкара в правия път. Вие можете да сте този някой.

И все пак, не му дължите нещо, защото даже не сте го молили да ви дава живот.

Сега си представете, че двама души решат да създадат живот и без да го питат го създават. Какво им дължите?

Ние не избираме родителите си. Това, че те са отговорни за всичко, което имаме, не означава, че не могат да са отвратителни хора. Има стотици милиони лоши хора, които създават деца. Вашите родители също могат да са такива. Уважението, което им дължите бива да произхожда от други действия, а не от това колко подаръци са ви дали и че съществувате най-вече заради тях. Когато двама души създават живот, те трябва да помнят, че имат отговорността да отгледат разумен и самостоятелен човек, а не такъв, който да им служи щом остареят.

Да, не е нужно да се грижите за родителите си щом остареят, ако това ще ви попречи да имате хубав живот. Първо се грижете за приятелите си, защото те са заслужили да са ви такива.

Помнете, че когато остареете не е важно дали имате деца. Важното е да сте най-добрите приятели на децата си.

 

Приликата с действителни лица, предмети и събития е неслучайна.

Въпреки това, разсъжденията ми може да са неверни, а историите украсени.

Не им вярвайте сляпо. 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. theqeen - Може вече да съм ти досадна, но това е ...
27.12.2013 03:01
Може вече да съм ти досадна, но това е много добро. Идеята ти е оригинална. До сега не се бях замисляла за нещата по този начин. Мерси много :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iamgood
Категория: Лични дневници
Прочетен: 134021
Постинги: 60
Коментари: 35
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031