Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2014 00:20 - Показване на любовта
Автор: iamgood Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1994 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Защо е толкова оплетено и грозно всичко? (…) и любов, и отхвърляне, и хора, и спорове и неясноти и… и толкова точно грозно… О, толкова е гадно

Не критикувайте авторката на тези думи! Обичам я и ми харесва това където тя вярва, че нещата не би трябвало да са грозни, оплетени или неясни. Понеже изпитвам любов към нея, искам да дам добър отговор. В началото казах, че хората искат различни неща и затова не се разбират. Ако това й се струва грозно, да приеме, че целият живот е грозен и не съществува тази идилия, при която всички са щастливо влюбени. Да, това е гадно. Животът е неясен и гаден.

Обаче…

Представете си едно камъче.

Красиво ли е?

Не знаете или просто можете да си изберете какво да е.

Не можете да сте сигурни, че е моето камъче и няма как да знаете дали то би ви харесало.

Ами, ако аз ви дам средностатистическо камъче, с осреднени качества. Това ще рече, че на половината хора ще се харесва, а на останалата половина не. Например, някъде то ще има ръбче. Едни хора обичат ръбчета, други не. Също, би трябвало да има някакъв цвят. Но всеки човек има някакъв любим цвят. Камъчето също така има маса, здравина, гладкост, форма, еднородност, състав, плътност, може би се разтваря. Можете да му измислите десетки качества, но не се сещате за всички тях, когато просто ви попитам дали е красиво, нали? То е просто камъче и никой не го приема толкова сериозно.

Сега си представете, че всички мислят за това камъче. Че вие редовно си мислите за него и то ви вълнува. Е, тогава съвсем няма да ви е толкова безразлично. На моменти ще е изключително красиво, а друг път несравнимо грозно. Причината е, че ще го оценявате според много повече негови качества, толкова на брой, че не бихте могли да вземете предвид всички. Едни положителни, други не… Все трябва да изберете някое, което да надделява.

И така.

Всички хора мислят за любовта и то много често. За някои от нас, тя е смисълът на живота. Поради това няма как да не и намерим някакви недъзи. Дори още нещо – когато на нас ни се струва съвършена, все ще има други хора, за които същата тази любов ще е отвратителна.

Единственият начин да усетим красотата й…

Е да се опитаме да не я възприемаме. Ако хората не можеха да виждат, докосват, чуват, помирисват, опитват и експериментират – за всички тях камъчето би било едно е също.

Така е и в любовта. Хората се опитват да я мерят в грижи, жестове, сходства между партньорите, романтични съвпадения, обективни качества и предимства на участващите хора. Затова в любовта се наместват чувства като гордостта, вината, завистта, очакването, егоизма.

А решението е просто. Спрете да анализирате. Когато го правите вие вземате предвид външни фактори, а в действителност… Любовта е във вас. Изключете останалия свят – моралните стремежи и материалните ограничения. И ще я усетите.

Любовта е средностатистическо камъче.

 

Приликата с действителни лица, предмети и събития е неслучайна.

Въпреки това, разсъжденията ми може да са неверни, а историите украсени.

Не им вярвайте сляпо.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iamgood
Категория: Лични дневници
Прочетен: 134020
Постинги: 60
Коментари: 35
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031